Ruimtelijke ontwikkeling

Thema Economie, Toerisme, Natuur

Realisatie van het beleid

Wat wilden we bereiken?

Economie
• Een ondernemende gemeente met een gezonde en duurzame lokale economie en een goed vestigingsklimaat.
• Voldoende werkgelegenheid voor onze inwoners.
• Geen onnodige regels en beperkingen die ondernemen lastiger maken.

Detailhandel
• Een gezond, divers en bereikbaar winkelaanbod dicht bij onze inwoners.
• Regionale aantrekkingskracht van de kern Nieuwkoop.
• Een vitaal centrum in Ter Aar.

Recreatie en Toerisme
• Nieuwkoop is een toeristisch centrum.
• Goede mogelijkheden voor onze inwoners en toeristen om in Nieuwkoop te recreëren en van de natuur te genieten.
• Een breed en gevarieerd aanbod van toeristische attracties.
• Goede bereikbaarheid van onze toeristische trekpleisters en plassen.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Economie

Economie (algemeen)
Voor veel ondernemers was 2022 een roerig jaar. Met de coronacrisis net achter de rug werden zij geconfronteerd met sterk stijgende energiekosten, toenemende inflatie en een  grote krapte op de arbeidsmarkt. Wij willen voor ondernemers goed bereikbaar zijn en door middel van 'accountmanagement' meer proactief met hen in gesprek.

Greenport Aalsmeer (GPA)
2022 was voor veel tuinders en kwekers een bewogen jaar vanwege de sterk gestegen energie prijzen. In een gezamenlijke adhesiebetuiging hebben wij in GPA-verband onze zorgen over de impact van de hoge energieprijzen aan de Minister geuit en hem gevraagd om perspectief te bieden. Verder is in 2022 door de GPA gebouwd aan de gekozen langjarige themaprogramma’s: Duurzame Gebiedsontwikkeling, Arbeid & Onderwijs, en Circulariteit. Daarnaast is door GPA uitvoering gegeven aan een kennisknooppunt dat ondernemers verbindt met de juiste overheden, opleidingen of kennis- en onderzoeksinstanties. Ook is er een Taskforce ingericht die zich bezig houdt met de huisvesting van internationale medewerkers (arbeidsmigranten).  

Visie maatwerkgebieden
In 2022 hebben gesprekken plaatsgevonden met stakeholders om te komen tot een Visie op ‘het maatwerkgebied’. Het maatwerkgebied is onderdeel van het huidige glastuinbouwgebied en de visie moet het kader gaan vormen waaraan we ruimtelijke initiatieven voor dit gebied in de toekomst zullen toetsen. Vervolgens is een inloop- en informatieavond georganiseerd. Conceptvisie op het maatwerkgebied.

Schoterhoek II
Het warmtenet is afgerond en in gebruik genomen, de reeds gerealiseerde bedrijfspanden zijn aangesloten en ontvangen koude en warmte. In 2022 zijn weer vijf bedrijfskavels geleverd, er volgen nog vijf kavels in 2023. Hierna is de kaveluitgifte afgerond.

Arbeidsmigranten
We hebben input geleverd binnen de Greenport Aalsmeer over de huisvesting van arbeidsmigranten. De planning voor het opstellen van een lokaal beleidskader arbeidsmigranten heeft vertraging opgelopen. Dit als gevolg van veel, urgent, extra werk ten aanzien van de opvang van ontheemden uit Oekraïne en statushouders. Eind 2023 willen we de raad een beleidskader ter vaststelling voorleggen.

MKB-deal Rijnstreek
Vanuit het programma MKB-deal zijn in 2022 verschillende activiteiten georganiseerd. Het programma van de MKB-deal bestaat uit drie hoofdonderdelen: Communicatie en bewustwording, Masterclasses en Individuele MKB-hulp bij praktijkcases. Zo is bijvoorbeeld het programma Boost Your Digital Business gestart, om een impuls te geven aan digitalisering in het MKB.

Detailhandel

Detailhandel/centrummanagement/ondernemersfonds
We hebben de actie Koop Lokaal (financieel) ondersteund om ondernemers een handje te helpen in tijden van stijgende kosten en een teruglopend bestedingspatroon van consumenten. Daarnaast is de Bedrijfsinvesteringszone (BIZ) Reghthuysplein verlengd voor de periode 2023-2027. De centrummanager heeft bewezen een gewaardeerde verbindende rol te spelen in het contact tussen gemeente en ondernemers. Daarnaast draagt de centrummanager bij aan de totstandkoming en uitvoering van de centrumplannen. Verschillende projectvoorstellen zijn bij het Ondernemersfonds ingediend en met financiering vanuit het fonds tot uitvoering gekomen.

Centrumplan Nieuwkoop
In maart 2022 zijn we gestart met de uitvoering van verkeersmaatregelen in het centrum Nieuwkoop. Een deel van het Reghthuysplein wordt autovrij met bijbehorende belijning en bebording. Gesprekken over het gebruik van de buitenruimte door markt en horeca waren eind 2022 in een afrondende fase. In 2022 is de centrumvisie vertaald naar een uitvoeringsplan voor het centrum van Nieuwkoop. Dit uitvoeringsplan is ter besluitvorming aangeboden aan de Raad.

Recreatie en Toerisme

Waterrecreatie
Met het oog op verdere (duurzame) ontwikkeling van waterrecreatie is voor drie projecten in 2022 provinciale subsidie ontvangen. Het project Marketing onderzoek om de “Hollandse Plassen” meer naamsbekendheid te geven, het realiseren van een (tweede) drijvend toilet voor gebruik op de Nieuwkoopse Passen en het plaatsen van twee elektrische laadvoorzieningen voor elektrische vaartuigen. Dit laatste project wordt in 2023 afgerond.

Nieuwkoop Marketing - Ontdek Nieuwkoop
Nieuwkoop Marketing (NM) heeft in 2022 in het kader van 'Nieuwkoop Herstelt' een subsidie ontvangen om een accountmanagementronde te doen waarbij vrijwel alle toeristisch ondernemers persoonlijk bezocht werden. Nieuwkoop Marketing heeft een nieuwe website gemaakt en een nieuw logo, de otter. De activiteiten en projecten van 2022 zijn verantwoord in hun jaarverslag 2022.

Natuur

Gebiedsgerichte aanpak (GGA) Nieuwkoop
Onder regie van de provincie Zuid-Holland hebben ook in 2022 overheden en gebiedspartijen samengewerkt aan de gerichte aanpak voor het Natura2000-gebied Nieuwkoopse Plassen en De Haeck. Uitgangspunt blijft een haalbare combinatie van maatregelen en natuurherstel. Het doel is een gezondere staat van de natuur, die ook ruimte biedt voor nieuwe ontwikkelingen. Parallel hieraan wordt de actualisatie van het beheerplan in de loop van 2023 afgerond. Het lopende GGA-proces heeft in 2022 een bredere context gekregen. Dit heeft dus aanzienlijk meer bestuurlijke en ambtelijke inzet vereist.

Gouwe Wiericke
De interbestuurlijke samenwerking Gouwe Wiericke richt zich op de integrale afronding van het Natuur Netwerk Nederland (NNN). Beleefbaarheid, betrokkenheid en draagvlak zijn hierbij belangrijke randvoorwaarden. De provincie Zuid-Holland heeft formeel de rol van opdrachtgever. De stuurgroep Gouwe Wiericke, waarin ook Nieuwkoop is vertegenwoordigd, is in beginsel verantwoordelijk voor de realisatie. Oplopende tijdsdruk, die vooral provinciaal op het proces werd gelegd, heeft eind 2022 geleid tot een besluit van Provinciale Staten om in Westveen voor alle nog niet verworven percelen onteigening mogelijk te maken.

Noordse Buurt
De 1e herziening van het bestemmingsplan Noordse Buurt is onherroepelijk geworden in 2022. Onder regie van de Stuurgroep Gouwe-Wiericke is verder gewerkt aan de ontwikkeling van een dynamisch moeras en overgangszone (27 hectare) en gevarieerd bos en overgangszone (6 hectare) binnen Natuurnetwerk Nederland (NNN). De gronden voor deze ontwikkeling zijn door de gemeente verkocht aan de Provincie Zuid-Holland. De levering vindt naar verwachting in 2023 plaats. De gemeentelijke bosontwikkeling van 5,5 hectare buiten NNN is ook onderdeel van het ontwerp. De nog resterende woonkavel in eigendom van de gemeente is verkocht. De geplande ontwikkeling van een visvijver is door de initiatiefnemers geannuleerd door sterk gewijzigde persoonlijke omstandigheden.

Deze pagina is gebouwd op 07/13/2023 14:21:51 met de export van 07/13/2023 14:01:23