Ruimtelijke ontwikkeling

Thema Grondzaken en Vastgoed

Realisatie van het beleid

Wat wilden we bereiken?
• Goede invulling van ons ruimtelijk beleid en realisatie van ruimtelijke doelstellingen.
• Verlaging van de risico’s die onze grondposities en projecten met zich mee brengen.
• Doelmatig gebruik van het gemeentelijk maatschappelijk vastgoed.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Grondzaken

Woningbouwprojecten
In 2022 is gewerkt aan veertien woningbouwprojecten verdeeld over zeven kernen in onze gemeente. Bij twee projecten voert de Woning Stichting Nieuwkoop (WSN) regie; de overige twaalf projecten worden onder regie van de gemeente voorbereid en uitgevoerd.

Eigen projecten
Nieuwkoop
De realisatie van Buytewech-Noord is gestart met het aanbrengen van een voorbelasting voor de aan te leggen rotonde. De voorbereidingen voor de planselectie voor de bouw van de koop- en middenhuurwoningen zijn gestart. Met Woningstichting Nieuwkoop overleggen we over de realisatie van de 66 huurwoningen in het project. Eind 2022 zijn ook de onderhandelingen afgerond met de ontwikkelaar die samen met de gemeente grondpositie heeft binnen dit project. Hiermee kunnen de komende jaren alle 290 geplande woningen gerealiseerd worden. Helaas is het bestemmingsplan Buytewech-Noord nog niet onherroepelijk, doordat de beroepsprocedure bij de raad van State (nog geen zittingsdatum bekend) op zich laat wachten.

Voor de bouw van 65 woningen aan de Lindelaan is met succes een planselectie doorlopen. Een lokale ontwikkelende bouwer heeft de tender gewonnen. Op de locatie van het voormalig Ashram College komen drie gebouwen van drie tot vijf bouwlagen met sociale huur-, middenhuur- en koopwoningen.

Ter Aar
Voor de ontwikkeling van Ter Aar Noordoost, met naar schatting zo’n 300 woningen, zijn gesprekken gevoerd met alle grondeigenaren. Vervolgens is op een aantal percelen een gemeentelijk voorkeursrecht gevestigd. Ook is een aantal keer met de ontwikkelaars met een grondpositie ter plaatse gesproken over een exploitatiemodel. Voor de bepaling van de grondwaarde zijn taxaties uitgevoerd. Verder is overlegd met de dorpsraad en aanwonenden en zijn diverse voorbereidende onderzoeken uitgevoerd. De ontwerpopgave wordt voor een belangrijk deel bepaald door de ontsluiting van de nieuwe woonwijk in relatie tot de huidige problematiek op de Kerkweg.

Voor het Dorpshart Ter Aar is een partnerselectie georganiseerd en na afronding daarvan halverwege 2022 een partnerovereenkomst ondertekend. De ontwikkelaar en de gemeente hebben gezamenlijk gewerkt aan het opstellen van een masterplan. We hebben uitgebreid geparticipeerd met ondernemers, eigenaren in het centrum, omwonenden, de begeleidingsgroep en de dorpsraad. Daarnaast voerde de ontwikkelaar gesprekken met individuele ondernemers, eigenaren en bewoners.

Op de (voormalige) basisschoollocaties in Ter Aar zijn zestien sociale huurwoningen opgeleverd en is gestart met de bouw van 22 koopwoningen.

Nieuwveen
Project de Verwondering loopt richting afronding, De laatste kavels worden bebouwd waarna de inrichting openbare ruimte wordt afgerond.

Tegen het vastgestelde bestemmingsplan Teylerspark II, dat de bouw van 61 woningen mogelijk maakt, is geen beroep ingesteld. Daarmee is het bestemmingsplan onherroepelijk en de weg vrij voor de partnerselectie waarvoor de voorbereidingen zijn opgestart.

Woningstichting Nieuwkoop heeft de bouw van 48 woningen aan het Weteringplein aanbesteed. De plannen voor de inrichting van het openbaar gebied en de gebouwen zijn in Nieuwveen met veel enthousiasme ontvangen.

Vrouwenakker
Begin 2022 heeft de raad de 'Visie op wonen in Vrouwenakker West 2025' vastgesteld. Tevens is in het eerste half jaar de grondaankoop afgerond voor de ontsluiting van de nieuwe woonwijk op het Nieuwveens Jaagpad. Zoals bekend is de tijdsdruk om te komen tot realisatie van 70 tot 90 woningen als gevolg van beperkingen vanuit het Luchthaven Indelingsbesluit (Lib) Schiphol hoog. Daarom is gekozen voor een ontwikkeltraject waarbij de grond vroegtijdig wordt aanbesteed. Deze planselectie is in het vierde kwartaal gestart.

Noordeinde
Halverwege 2022 stelde de raad het bestemmingsplan voor de bouw van 42 woningen binnen het woningbouwproject Tochtpad Noordeinde vast. Tegen het bestemmingsplan is beroep aangetekend bij de Raad van State. Er is nog geen zittingsdatum bepaald. In samenspraak met Woondiensten Aarwoude is de voorbereiding voor de planselectie opgestart. Verschillende opties worden bezien om de vertraging als gevolg van het beroep zoveel mogelijk te beperken.

Noorden
In het derde kwartaal is gestart met de planverkenning voor project Land van Koppen fase 3. Op basis van deze planverkenning is een aantal verkennende onderzoeken in gang gezet en zijn drie project start-ups georganiseerd. Onder andere een start-up met de raad eind januari 2023. Vooralsnog wordt uitgegaan van 54 woningen.

Langeraar
Bij de provincie is tevergeefs aangedrongen op uitbreiding van de woningbouwlocatie Langeraar Noordwest met Langeraar West. Ook een positieve, specifiek geformuleerde zienswijze namens de regio Holland Rijnland bracht de provincie niet op andere gedachten. We blijven de uitbreiding van het plangebied agenderen.

Grondaankoop Kaag en Braassem
Gelet op de mogelijke woningbouwontwikkelingen in Langeraar is besloten in te schrijven op te koop staande gronden gelegen aan de Kerkweg te Rijnsaterwoude. De koop werd aan de gemeente gegund en in december 2022 overgedragen aan de gemeente. In afwachting van de ontwikkelingen in Langeraar worden de gronden kortdurend verpacht. De opbrengst is voldoende om de beheerkosten te dekken.

Projecten Woning Stichting Nieuwkoop (WSN)
Het bestemmingsplan voor het woningbouwplan op de locatie van het voormalige Koesthuis werd in 2022 onherroepelijk. Daarmee is de weg vrij voor de bouw van 31 woningen.

Aan de Grendel is de bouw van de twee appartementengebouwtjes met twee keer acht woningen gestart in het derde kwartaal. De appartementen worden in het tweede kwartaal van 2023 opgeleverd.

Vervallen stikstofvrijstelling
In november 2022 oordeelde de Raad van State dat de bouwvrijstelling in de Wet natuurbescherming in strijd is met het hogere Europese natuurbeschermingsrecht. Het onderliggende maatregelenpakket is te algemeen, te onzeker en bovendien grotendeels nog niet uitgevoerd. Net als voor de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) geldt ook hier: stikstofruimte op krediet mag niet (meer).

Door deze uitspraak zijn direct de consequenties voor lopende (woning)bouwprojecten bekeken. Voor een aantal projecten met een onherroepelijk bestemmingsplan is stikstof een aandachtspunt tijdens de omgevingsvergunningsprocedure en zijn er mogelijk maatregelen noodzakelijk. Voor een aantal projecten die nog in de opstartfase zijn moeten de consequenties van het vervallen van de bouwvrijstelling verder onderzocht worden. De voorlichting rond initiatieven van derden is in dezelfde lijn aangescherpt.

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is meegegeven om bij het Rijk aan te dringen op een sluitende oplossing voor het stikstofprobleem, om (nieuwe) onzekerheden en vertraging bij de bouwopgave te voorkomen.

Vastgoed

Opvang Ontheemden Oekraïne
Vanaf begin maart 2022 kregen alle gemeenten in Nederland de opgave vluchtelingen (ontheemden) uit Oekraïne op te vangen. De coördinatie is belegd bij de Veiligheidsregio en aan gemeenten de taak om te voorzien in noodopvang. Naast de opgedragen 123 gemeentelijke huisvestingsplaatsen zijn er ook in onze gemeente particuliere opvangplaatsen. Binnen onze gemeente is gekozen voor kleinschalige opvang op diverse locaties. Daarbij werden ook leegstaande gemeentelijke gebouwen omgevormd tot noodopvang. Met deze aanpak heeft de gemeente Nieuwkoop voldaan aan haar taakstelling en konden we de vluchtelingen passende opvang bieden.

Beukenpad 1 Ter Aar (voormalige bibliotheek De Aarlezer)
Na opening van het IKC De Vaart is ook de bibliotheek verhuisd en kwam de oude locatie leeg te staan. Een herbestemming voor de langere termijn is onderdeel van het project Dorpshart Ter Aar. De gemeenteraad heeft een krediet beschikbaar gesteld om de ruimte voorlopig te verbouwen naar zeven onzelfstandige woonunits, geschikt voor de opvang van 20 tot 25 ontheemden. Het uitwerken van een plan en het vinden van een aannemer heeft door krapte op de aannemersmarkt enige tijd gekost. De verwachting is dat medio 2023 de locatie in gebruik genomen kan worden.

Verduurzaming gemeentelijk vastgoed
In 2022 hebben we opdracht gegeven om te onderzoeken hoe de gemeentelijke gebouwen De Verbinding (Nieuwkoop), De Steupel (Nieuwkoop) en De Vlijt (Zevenhoven) verduurzaamd kunnen worden. De uitkomsten hiervan worden in 2023 gedeeld met de gemeenteraad.

Stijgende energiekosten gemeentelijke panden
Zoals vele particulieren en bedrijven werd de gemeente Nieuwkoop geconfronteerd met sterk gestegen gasprijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne. In opdracht van de Rijksoverheid moest ook onze gemeente het contract met een dochter van het Russische Gazprom verbreken. De nieuwe aanbesteding betekende een sterk gestegen energietarief. De Minister kijkt, op verzoek van de Tweede Kamer, nog naar hoe gemeenten gecompenseerd kunnen worden voor de extra kosten die het openbreken van het contract en tussentijds opnieuw aanbesteden met zich meebrachten.

Deze pagina is gebouwd op 07/13/2023 14:21:51 met de export van 07/13/2023 14:01:23