Realisatie van de beoogde maatschappelijke effecten
Sociaal domein
In het programma bevinden zich de volgende thema’s:
➢ Zorg en Leefstijl
➢ Werk en Inkomen
➢ Vrije tijd en Cultuur
➢ Onderwijs en Ontwikkeling
➢ Vastgoed Sociaal Domein
Beoogde maatschappelijke effecten
Iedere inwoner van Nieuwkoop kan op een goede manier zo zelfstandig mogelijk wonen en leven. Meedoen is het uitgangspunt. Of het nu gaat om Werk en Inkomen, sociale participatie of andere onderdelen van het sociaal domein. Om dit te bereiken is ook verbinding met andere beleidsterreinen, zoals wonen en ontwikkelen van de omgevingsvisie van belang. Meedoen versterkt de veerkracht en zelfregie van inwoners en daarmee de zelfredzaamheid. Voor iedere inwoner van onze gemeente is een passend aanbod van activiteiten, ondersteuning en zorg beschikbaar. Dat aanbod verhoogt de gezondheid, vitaliteit en het welzijn, draagt bij aan zingeving, biedt de mogelijkheid om vaardigheden te ontwikkelen en leidt tot contact met dorpsgenoten. Jeugdigen groeien gezond en veilig op. Ze ontwikkelen hun talenten en kunnen zo, nu en later, naar vermogen deelnemen en bijdragen aan de maatschappij. Maatschappelijke ondersteuning, jeugdhulp en ondersteuning bij werk en inkomen zijn verbonden, vindbaar en beschikbaar. Nieuwkoop is een krachtige en gezonde samenleving.
Ontwikkelingen sociaal domein
Januari 2022 startte met een lockdown vanwege de coronapandemie. Deze was net voorbij toen we als gemeente begin maart met nieuwe crises werden geconfronteerd; de Oekraïnecrisis en daarna een snel stijgend aantal asielzoekers. Eind 2022 baarden de stijgende energieprijzen en inflatie zorgen.
Het bestrijden van de gevolgen van corona op het gebied van onderwijs, jongeren, ouderen en welzijn hebben we onder andere gedaan aan de hand van een plan van aanpak eenzaamheid en maatregelen uit de coronasteunpakketten voor kinderen en jongeren. Acties uit beide plannen zetten we -in samenwerking met partners uit onder andere het onderwijs- voort in 2023. Vanaf maart hadden we als gemeente een grote opgave in het organiseren van de opvang, huisvesting en begeleiding van een nieuwe stroom vluchtelingen uit de Oekraïne. Veelal met eigen mensen en met behulp van veel vrijwilligers is kleinschalige huisvesting gevonden, onderwijs georganiseerd, vervoer geregeld, werk gevonden en (mentale) begeleiding geboden. In de zomer kwam daar nog een tijdelijke noodopvang in Sporthal De Vlijt bij. Eind 2022 vroeg de energiecrisis en de stijgende inflatie aandacht. Een grote groep mensen vroeg energietoeslag aan en de gemeente is waar mogelijk bijgesprongen met andere armoederegelingen en bijvoorbeeld extra ondersteuning van de voedselbank. Voorgenoemde crises hebben een grote impact gehad op de werkzaamheden binnen zowel het team beleid als bij Team de Verbinding in het Sociaal Domein.
Daarnaast ging het gewone werk door. We zetten stappen in de ontwikkeling van drie nieuwe IKC’s in Langeraar, Woerdense Verlaat en Nieuwveen. In 2022 deden we onderzoek naar de meest geschikte locatie voor mogelijke nieuwbouw van zwembad De Wel. Er zijn voornemens uit de sportvisie (o.a. sporten in de buitenruimte, afspraken met verenigingen) en de gezondheidsnota (zoals het rookvrij maken van speelruimten) gerealiseerd, we sloten ons aan bij JOGG, het jongerenwerk kende een doorontwikkeling en er vonden volop welzijnshuisbezoeken plaats.
Als gevolg van de coronapandemie en andere ontwikkelingen werden de aanbestedingen voor Jeugdhulp en Zorg en ondersteuning in 2020 en 2021 uitgesteld. In 2022 bleef Nieuwkoop aangesloten bij de regio Holland Rijnland en werd gestart met het verder uitwerken van de gezamenlijke aanbesteding voor de Jeugd in Rijnstreek verband. In diezelfde Rijnstreek werd de decentralisatie van de Maatschappelijke Zorg voorbereid, zodat deze kon starten per 2023. Voor de Wmo en de nieuwe Wet Inburgering stond 2022 in het teken van de implementatie en het vormgeven van de samenwerkingsrelatie met de nieuw geselecteerde aanbieders. Tenslotte werden mooie stappen gezet in het creëren van woonzorgconcepten in de gemeente.
Samenwerking verbonden partijen in 2022
Bijdrage aan de realisatie van de maatschappelijke effecten
• Gemeenschappelijke regeling Holland Rijnland met als doel het gezamenlijk werken aan maatschappelijke thema's, waaronder jeugdhulp en de decentralisatie van de maatschappelijke zorg.
• Gemeenschappelijke regeling Regionale Dienst Openbare Gezondheidszorg Hollands Midden (RDOG), met als doel het samenwerken op onderwerpen en taken op het gebied van de openbare gezondheidszorg, jeugdgezondheidszorg, huiselijk geweld en kindermishandeling (Veilig Thuis), de ambulancedienst en de geneeskundige hulp bij ongevallen en rampen.
• Regiotaxi Holland Rijnland voor het collectief vraagafhankelijk taxivervoer (CVV) voor mensen die geen gebruik kunnen of willen maken van het reguliere OV. Toegankelijk voor iedereen. Mensen met een beperking kunnen via het Wmo-loket een kortingspas krijgen zodat ze niet meer betalen dan het reguliere OV-tarief.
• Centrum Regeling Gemeente Alphen aan den Rijn, Gemeente Kaag en Braassem en Gemeente Nieuwkoop (Rijnvicus). Om de regionale werkzaamheden op het gebied van de arbeidsinschakeling van de doelgroep(en) Participatiewet, inclusief de ondersteuning van de huidige WSW-medewerkers en inwoners die vallen onder Beschut Werken te waarborgen, is deze regeling opgericht. De afspraken over de uitvoering en de te behalen resultaten zijn vastgelegd in een dienstverleningsovereenkomst.
Samenwerking verbonden partijen
Bijdrage aan de realisatie van de maatschappelijke effecten.
Gemeenschappelijke regeling Holland Rijnland
Zie 5.6 Paragraaf Verbonden partijen
TWO- jeugdhulp
De TWO was in 2022 belast met de inkoop van gespecialiseerde jeugdhulp in Holland Rijnland. Tot 1-1-2023 was de TWO onderdeel van de Gemeenschappelijke Regeling Holland Rijnland. De werkzaamheden werden uitgevoerd op basis van een Dienstverleningsovereenkomst. Per 1-1-2023 is de TWO overgegaan in een ( zelfstandige) Gemeenschappelijke Regeling.
Gemeenschappelijke regeling HECHT
Zie 5.6 Paragraaf Verbonden partijen
Regiotaxi Holland Rijnland
Zie 5.6 Paragraaf Verbonden partijen