Paragrafen

Paragraaf Onderhoud kapitaalgoederen

Openbare verlichting

Masten

6.272

st

Armaturen

6.306

st

Lampen

6.061

st

Gewenst kwaliteitsniveau
Het beleid voor en daarmee de kwaliteit van de Openbare Verlichting (OV) staat beschreven in het beheerplan Openbare Verlichting 2020 - 2024. De milieudoelstellingen zijn vastgelegd in het Energieakkoord Holland Rijnland. De belangrijkste beleidsuitgangspunten voor de instandhouding van de OV zijn: duurzaam en doelmatig verlichten en de installatiekwaliteit goed op peil te houden. Het gewenste kwaliteitsniveau is vastgelegd in het beleids- en beheerplan Openbare Verlichting 2020 - 2024.

Maatschappelijke doelstellingen
Functionele en goed onderhouden openbare verlichting draagt bij aan de uitstraling van de openbare ruimte, sociale veiligheid en de uitstraling van het openbaar gebied. We verlichten daar waar nodig is, en dus niet overal. In het buitengebied is het naast veiligheid ook van belang dat de flora en fauna niet verstoren.

Voortgang in het behalen van de doelstelling
Bij het actualiseren van het beheerplan is een uitvoeringsprogramma opgesteld waarbij we de afgeschreven oude verlichting inzichtelijk maken. Jaarlijks vervangen we een deel door duurzamere Ledverlichting. Op deze manier moderniseren we het areaal, beperken we de CO2-uitstoot en streven we naar de milieudoelstellingen.

Beheerplan
Het beheerplan openbare verlichting is op 23 april 2020 door de gemeenteraad vastgesteld, voor een periode van 5 jaar. Wij streven in de komende beleidsperiode de volgende doelen na: duurzaam verlichten, doelmatig, verlichten en de installatie kwaliteit goed op peil houden. De belangrijkste beleidsuitgangspunten zijn:

  • Bij vervangingen passen we energie-efficiënte LED-armaturen toe met een lichtkleur die de sociale- of verkeersveiligheid verbeteren. In de nachtelijke uren dimmen we deze.
  • Om het areaal op peil te houden, plannen we de vervangingen van masten en armaturen in op basis van de economische levensduur.

Vanwege integraal werken bekijken we per project of we de verlichting kunnen vervangen in het kader van verduurzaming en energiebesparing.
Vanwege uitfasering van de compact fluorescentie lampen vanaf 2023 moeten we in de nabije toekomst op meerdere locaties de verlichting versneld vervangen.

  • Wij passen bij vervanging of nieuwbouw het verlichtingsniveau aan welke minimaal is benodigd conform de ROVL-2011 richtlijn.
  • We verlichten in het buitengebied alleen daar waar noodzakelijk is vanuit (verkeers)veiligheid.
  • Vanaf 2023 is ook de wens om alle nieuw geplaatste armaturen digitaal te kunnen monitoren.

Wat hebben we gedaan?
Het groot onderhoud van 2021 en 2022 is samengevoegd in één aanbesteding. Alle werkzaamheden zijn in 2022 uitgevoerd.
In 2022 waren er meerdere langdurige storingen in een deel van het areaal openbare verlichting. De netbeheerder Liander kon niet adequaat op alle storingen reageren door het gebrek aan capaciteit binnen hun organisatie. De gesprekken tussen de gemeente en Liander blijven punt van aandacht.

Financiële ontwikkeling
Vanaf 2017 brengen we investeringen voor groot onderhoud en vervangingen niet langer ten laste van een voorziening. Op grond van het vernieuwde Besluit Begroting en Verantwoording (BBV) activeren we de investeringen. Dat betekent dat de kapitaallasten vanaf het jaar na de investering ten laste komen van de exploitatie.

De financiering voor het huidige beheerplan Openbare Verlichting 2020 - 2024 is in de begroting geregeld. In 2021 is een nieuw onderhoudscontract voor regulier onderhoud gestart.  

Deze pagina is gebouwd op 07/13/2023 14:21:51 met de export van 07/13/2023 14:01:23